Retrofit straatverlichting - Recente projecten

GEMEENTE ZOETERMEER


LED IS ENERGIEZUINIG, MAAR SOMS ZIJN DE HUIDIGE ARMATUREN NOG PRIMA IN ORDE. WAT TE DOEN?

Het vervangen van conventionele straatverlichting door led is over het algemeen een prijzige onderneming. Helemaal als de armaturen nog lang niet aan het einde van hun levensduur zijn. Zoetermeer vond een oplossing in de OVL Retrofit-kit.

Zoetermeer hinkte een tijdlang op twee gedachten. De gemeente wilde graag de conventionele armaturen vervangen door led verlichting.

Maar we wilden niet zomaar alle armaturen vervangen. Vele moeten zeker nog zo’n vijftien jaar mee

,vertelt technisch specialist Eric Pronk van de gemeente Zoetermeer.

Vervanging van alle armaturen zou pure kapitaalsvernietiging zijn.

De gemeente schakelde het bedrijf Avalite in om mee te denken over een oplossing.

We wilden dat een gerenommeerde fabrikant flexibel met ons mee zou denken over een oplossing. Het was de bedoeling dat de lampunit vervangen zou worden

,legt Pronk uit. Na een lange zoektocht kwam Avalite uit bij het Italiaanse bedrijf GMR ENLIGHTS. In opdracht van Avalite ontwikkelde GMR ENLIGHTS de OVL Retrofit-kit.

Deze kit bestaat uit een led module en led driver, samengesteld tot een kit die in een handomdraai in een conventionele armatuur is te plaats. Heel beknopt gezegd vervangt deze kit de lichtmodule, met behoud van de oude armatuur. Inmiddels zijn 200 armaturen omgebouwd met een led-unit.

Later dit jaar nog 250 en volgend jaar willen 1.000 armaturen ombouwen

,zegt Pronk. De technisch specialist is content met de oplossing.

Je kunt niet alle conventionele straatverlichting in één keer vervangen. Deze oplossing is perfect en geleidelijk aan stappen we over op led. De terugverdientijd is zes tot zeven jaar.

In het kader van de ontwikkelingen op het gebied van Smart City zijn de led units uitgerust met DALI drivers. Door de toepassing van deze drivers kunnen de armaturen in de komende jaren eenvoudig worden aangesloten op een dynamisch verlichtingssysteem.

Momenteel is dit nog niet het geval. Maar één kastje installeren en de smart-verlichting is aan

,zegt Pronk tevreden.

Meer weten over dit project?

We vertellen u er graag over

Vragen? Wij staan voor u klaar.

Bel ons 0499 365 409 of mail ons [email protected]

Project in beeld